+86-574-63516612 cxhengcheng@cxhengcheng.com
Kategorija proizvoda
Контактирајте нас

Цики Хенгцхенг Металворк Цо, Лтд

Додај: Но.1666 Зхангкин Нортх Роад, град Ксиаолин, Цики Цити, Зхејианг Провинце, Кина

Контактирајте нас: Цхен Цхен

Тел: + 86-574-63516612

Факс: + 86-574-63516768

Мобилни: + 86-13958260606

Е-маил: цкхенгцхенг@цкхенгцхенг.цом

Изложба
Dom > Изложба > Sadržaj
Zašto se otkivci moraju tretirati toplotom
Feb 13, 2019

Zašto je kovana toplotna obrada nakon kovanja ? Svrha je pročistiti krupna zrna uzrokovana procesom kovanja, eliminirati otvrdnjavanje i zaostala naprezanja, smanjiti tvrdoću, poboljšati performanse rezanja i spriječiti pojavu bijelih mrlja unutar kovanja. Dobiti željenu metalnu strukturu i mehanička svojstva za pripremu za završnu toplinsku obradu.

Postoji šest najčešće korištenih tipova:


Potpuno žarenje - eliminira grubu neravnomjernu mikrostrukturu i Wei strukturu uzrokovanu tijekom kovanja, oplemenjuje zrno i eliminira zaostalo naprezanje i tvrdoću kovanja.


Sferoidizirajuće žarenje - dobijaju se sferna cementita i feritna struktura, koja ne samo da ima malu tvrdoću, već je i lako dobiti glatku obrađenu površinu za vrijeme rezanja, i nije podložna deformacijskim pukotinama u naknadnom gašenju. <čelik visokog="" ugljeničnog="" čelika,="" legirani="" alatni="" čelik,="">


Izotermno žarenje - ne samo da skraćuje vrijeme žarenja, već i dobiva ravnomjernu strukturu i smanjuje tvrdoću. U važnim velikim otkovcima može se koristiti i za difuziju vodika kako bi se spriječile bijele mrlje.


Termička obrada aluminijskih legura i legura bakra nakon kovanja se obično izvodi procesom žarenja. Svrha je da se eliminiše otvrdnjavanje, naprezanje i plastičnost.


Normalizacijom - može se dobiti finiji perlit, koji može poboljšati mehanička svojstva otkovaka pogodnih za obradu.


Normalizovanje i temperiranje pri visokoj temperaturi - eliminiše stres koji nastaje tokom normalizacije hlađenja i poboljšava plastičnost i žilavost.


Temperiranje --- Otkovci imaju dobre sveobuhvatne mehaničke osobine.