+86-574-63516612 cxhengcheng@cxhengcheng.com
Kategorija proizvoda
Контактирајте нас

Цики Хенгцхенг Металворк Цо, Лтд

Додај: Но.1666 Зхангкин Нортх Роад, град Ксиаолин, Цики Цити, Зхејианг Провинце, Кина

Контактирајте нас: Цхен Цхен

Тел: + 86-574-63516612

Факс: + 86-574-63516768

Мобилни: + 86-13958260606

Е-маил: цкхенгцхенг@цкхенгцхенг.цом

Изложба
Dom > Изложба > Sadržaj
Proces za kovanje otkivaka
Jan 24, 2019

Otkovci su neophodni u svakom proizvodnom polju. Veliki delovi kao što su avioni, automobili, brodovi, oprema za proizvodnju energije, petrohemijska oprema i male komponente, kao što su satovi i satovi, proizvode se kovanjem. Pokriva širok opseg.

Priprema prije kovanja uključuje odabir sirovina, proračun materijala, zatamnjenje, grijanje, proračun sile deformacije, izbor opreme, dizajn kalupa.

Metode podmazivanja i maziva moraju se odabrati prije kovanja. Kovani materijali pokrivaju širok spektar površina, uključujući čelike i legure različitih temperatura, kao i obojene metale kao što su aluminij, magnezijum, titan i bakar; oba su prerađena u šipke i profile različitih veličina i različitih tipova. Specifikacije ingota; pored velikog broja domaćih materijala pogodnih za kineske resurse, postoje i materijali iz inostranstva. Većina krivotvorenih materijala je uključena u nacionalne standarde, a mnogi od njih su razvijeni, testirani i promovisani. Kao što svi znamo, kvalitet proizvoda je često usko povezan sa kvalitetom sirovina. Stoga je za kovanje radnika potrebno imati neophodno materijalno znanje i biti dobar u odabiru najpogodnijih materijala prema zahtjevima procesa.

Proračun i istovar je jedna od važnih karika za poboljšanje upotrebe materijala i postizanje praznog finoće. Prekomerni materijali ne samo da uzrokuju otpad, već i pogoršavaju trošenje kalupa i potrošnju energije. Ako prazno polje nije ostavljeno prazno, to će povećati poteškoće u prilagođavanju procesa i povećati brzinu obrade. Osim toga, kvalitet završne površine za zatvaranje također utječe na kvalitetu procesa i otkivaka.

Svrha grejanja je da se smanji sila deformacije kovanja i poboljša plastičnost metala. Međutim, grijanje donosi i niz problema, kao što su oksidacija, dekarburiranje, pregrijavanje i pregrijavanje. Precizna kontrola početne temperature kovanja i konačne temperature kovanja ima veliki uticaj na organizaciju i performanse proizvoda.

Grejanje peći ima prednosti niske cijene i velike primjenljivosti, ali vrijeme zagrijavanja je dugačko, oksidacija i dekarburizacija se lako javljaju, a radni uvjeti također moraju biti stalno poboljšavani. Električno indukcijsko grijanje ima prednosti brzog zagrijavanja i manje oksidacije, ali ima slabu prilagodljivost promjenama oblika i materijala proizvoda.

Oblik kovanja nastaje pod djelovanjem vanjske sile. Stoga je pravilan izračun sile deformacije osnova za odabir opreme i obavljanje kalibracije kalupa. Analiza naprezanja i deformacije unutar deformisanog tijela je također neophodna za optimizaciju procesa i kontrolu mikrostrukture kovanja.

Postoje četiri glavne metode za analizu deformacijske sile. Iako metoda glavnog napona nije jako stroga, ona je relativno jednostavna i intuitivna, a može se izračunati i ukupni pritisak i raspodjela napona na kontaktnoj površini između obradka i alata. Metoda klizne linije je striktna za problem ravninske deformacije, a raspodjela napona za lokalnu deformaciju visokog dijela je relativno jednostavna, ali je područje primjene usko. Metoda gornje granice može dati precijenjeno opterećenje, a gornji granični element može predvidjeti i promjenu oblika obratka tijekom deformacije. Metoda konačnih elemenata ne samo da može dati vanjsko opterećenje i promjenu oblika obradka, već i dati unutrašnju napetost i raspodjelu naprezanja. Nedostatak je što računar ima više vremena za mašinu, posebno kada je rešen elastoplastičnim konačnim elementom, potreban mu je veliki kapacitet računara. Mašina je duža. Nedavno je prisutan trend analiziranja problema koristeći zajednički pristup, na primjer. Metoda gornje granice se koristi za grube proračune, a ključni dijelovi se izračunavaju pomoću konačnog elementa.

Smanjenje trenja ne samo da štedi energiju već i povećava životni vijek kalupa. Jedna od važnih mjera za smanjenje trenja proizvoda zbog ujednačene deformacije je korištenje podmazivanja. Zbog različitih načina kovanja otkivaka i razlike u radnoj temperaturi, korišteno mazivo je također različito. Staklena maziva se uglavnom koriste u visokotemperaturnim legurama i titanijumskoj leguri. Za vruće kovanje čelika, grafit na bazi vode je široko korišteno mazivo. Za hladno kovanje, zbog visokog pritiska, često je potrebno izvesti fosfatnu ili oksalatnu obradu prije kovanja.

201711201101517647024